Właściwości mleka surowego

Mleko surowe, czyli, mleko uzyskane z gruczołów mlecznych zwierząt hodowlanych, niepodgrzane do temperatury 40oC i niepoddane innego rodzaju obróbce technologicznej, wciąż budzi pewne obawy. Składa się  w 88% z wody oraz w 12% z suchej substancji, czyli tłuszczów, białek, laktozy i soli mineralnych. Posiada swoich zwolenników oraz przeciwników. Mleko surowe jednak nie jest przeznaczone tylko do bezpośredniego spożywania, stanowi bowiem bazę dla wszystkich produktów mleczarskich i to właśnie od jego jakości zależy ich smak. Aby sprawdzić, czy surowe mleko jest bezpieczne dla konsumentów i czy nie posiada w swoim składzie niebezpiecznych antybiotyków, zalecamy przeprowadzenie badań z naszymi profesjonalnymi analizatorami mleka. Sprawdźmy teraz, jakie szczególne właściwości ma mleko surowe.

Mleko surowe ma bogaty skład

W składzie mleka surowego znajdziesz wiele witamin, w tym witaminy:

  • B1,
  • B6,
  • B9,
  • B12,
  • C.

Surowe mleko obfituje również w witaminy A, D, E i K oraz kwasy tłuszczowe. Podobnie jak pasteryzowane, zawiera 80% kazeiny, czyli białka.

Mleko surowe jest lepiej tolerowane przez alergików

Mleko surowe jest lepiej tolerowane przez osoby, które borykają się z uczuleniem na laktozę. Laktoza jest cukrem, znajdującym się w mleku. Za jego trawienie odpowiada laktaza, wytwarzana przez jelito cienkie. Jeśli organ ten nie wytwarza wystarczającej ilości laktazy, wówczas pojawiają się objawy alergii: wzdęcia i biegunki. Surowe mleko jest bardziej wskazane dla takich osób, gdyż zawiera bakterie Lactobacillus, które produkują laktazę, a które są niszczone podczas pasteryzacji. 

Jakie są pozostałe właściwości mleka surowego?

Oddawane do skupów mleko surowe powinno być produktem najwyższej jakości. Takie mleko będzie charakteryzowało się bardzo delikatnym, lekko słonym, a zarazem słodkim smakiem oraz naturalnym, świeżym zapachem. Powinno posiadać niewielką liczbę bakterii oraz zerową ilość organizmów chorobotwórczych. Nie będzie wykazywało objawów aktywności enzymatycznej i będzie zawierało niską ilość komórek somatycznych. Nie jest dopuszczalne także, aby surowe mleko posiadało jakiekolwiek szkodliwe substancje, powinno natomiast zawierać naturalne substancje odżywcze. 

Najważniejsze etapy produkcji mleka

Najważniejsze etapy produkcji mleka

Mleko musi spełniać wszystkie normy dotyczące jakości. Większość osób kupując je w sklepie, nie zdaje sobie sprawy z tego jak wygląda proces produkcji. W pierwszej kolejności krowy są dojone za pomocą dojarek elektrycznych lub ręcznie, ale ich mleko nie może trafić...

Jak badać mleko we własnym zakresie?

Jak badać mleko we własnym zakresie?

Czy warto badać mleko na własną rękę? Próbki surowego mleka mogą zostać zbadane przez wyspecjalizowane laboratoria lub przez specjalistów z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Hodowcy, którym zależy na optymalizacji produkcji mogą również dokonywać...

Analizatory do mleka. Czym są I jak działają?

Analizatory do mleka. Czym są I jak działają?

Analizatory mleka do badania składu i wykrywania antybiotyków Analizatory mleka służą do wykonywania analiz jakościowych i badań przesiewowych w zakresie kilku kluczowych parametrów. Analizatory do mleka dzielą się na kilka rodzajów. Pierwsza grupa urządzeń...