Wartości odżywcze mleka

W skład mleka wchodzi nie tylko budujący kości wapń, lecz również wiele innych witamin i pierwiastków mineralnych, regulujących prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Należą do nich:

  • laktoza,
  • białka,
  • tłuszczowce,
  • mikroelementy,
  • zestaw witamin.

Przyjrzymy się im bliżej.

Czym jest laktoza i na co wpływają białka, zawarte w mleku?

Laktoza jest cukrem, wspomagającym prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz centralnego układu nerwowego. W przewodzie pokarmowym człowieka zostaje przekształcona w kwas mlekowy, wspomagający mikroflorę jelitową. Ponadto dzięki laktozie organizm lepiej wchłania wapń, magnez i fosfor. Mleko jest bogate również w pełnowartościowe białka, zawierające aminokwasy. Laktoferyna, lizozym oraz laktoperoksydaza, czyli pozostałe składniki białkowe mleka, działają antybakteryjnie.

Jakie tłuszcze i składniki mineralne zawiera mleko?

Na dużą wartość odżywczą mleka oraz przetworów mlecznych składają się zawarte w nich kwasy tłuszczowe, wykazujące działanie przeciwnowotworowe. Tłuszcze te pomagają także kontrolować masę ciała. Fosfolipidy budują błony komórkowe, a również znajdująca się w mleku lecytyna stanowi składnik tkanki mózgowej i nerwowej. Warto włączyć mleko i produkty mleczne do swojej diety także ze względu na dużą zawartość w nim różnego rodzaju minerałów, w tym wapnia, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku oraz selenu. Minerały te pozytywnie wpływają na stan zdrowia, pomagają utrzymać witalność i dobrą formę.

Jakie składniki nie powinny znaleźć się w mleku?

Aby jednak mleko zachowywało wszystkie swoje wartości odżywcze i pozytywnie wpływało na nasze zdrowie, musi być pozbawione antybiotyków. Ich obecność może wskazywać na nieprzestrzeganie przez hodowcę okresu karencji podczas podawania leków krowom lub na zanieczyszczenie dojarek. Do wykrywania tetracyklin oraz antybiotyków z grupy betalaktamowej służy oferowany przez nas Ballya Just Test, polecany wszystkim producentom mleka i hodowcom bydła. Test należy zanurzyć w badanej próbie mleka, a następnie poddać dziesięciominutowej inkubacji. Wynik pojawi się na elektronicznym czytniku.  Pamiętaj – w przypadku wykrycia śladów farmaceutyków grożą ci, jako hodowcy i producentowi, wysokie kary finansowe, zakaz dostarczania mleka do skupu przez określony czas oraz regularne kontrole gospodarstwa przeprowadzane przez Powiatowy Instytut Weterynarii.

Warto na końcu zdać sobie sprawę, że spożywanie odpowiednich ilości mleka i nabiału w zmniejsza ryzyko nadwagi, a także niweluje ryzyko osteoporozy, raka jelita grubego, pęcherza, żołądka i piersi.

Najważniejsze etapy produkcji mleka

Najważniejsze etapy produkcji mleka

Mleko musi spełniać wszystkie normy dotyczące jakości. Większość osób kupując je w sklepie, nie zdaje sobie sprawy z tego jak wygląda proces produkcji. W pierwszej kolejności krowy są dojone za pomocą dojarek elektrycznych lub ręcznie, ale ich mleko nie może trafić...

Jak badać mleko we własnym zakresie?

Jak badać mleko we własnym zakresie?

Czy warto badać mleko na własną rękę? Próbki surowego mleka mogą zostać zbadane przez wyspecjalizowane laboratoria lub przez specjalistów z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Hodowcy, którym zależy na optymalizacji produkcji mogą również dokonywać...

Analizatory do mleka. Czym są I jak działają?

Analizatory do mleka. Czym są I jak działają?

Analizatory mleka do badania składu i wykrywania antybiotyków Analizatory mleka służą do wykonywania analiz jakościowych i badań przesiewowych w zakresie kilku kluczowych parametrów. Analizatory do mleka dzielą się na kilka rodzajów. Pierwsza grupa urządzeń...