Polskie normy dotyczące jakości mleka

Polskie normy dotyczące jakości surowego mleka, oddawanego do skupu przez rolników, są mocno wyśrubowane. Mleko, pochodzące od krów, owiec, kóz i bawolic nie może być ogrzane do temperatury powyżej 400oC – zamiast tego, należy je maksymalnie schładzać. Musi także być naturalne, czyli nierozcieńczone wodą, niepozbawione tłuszczu, i nieulepszone chemicznie oraz niewzmacniane antybiotykami. Sprawdź w naszym wpisie, jakie pozostałe warunki powinno spełniać i w jaki sposób osiągnąć pożądane normy.

Jakie warunki musi spełniać surowe mleko, oddawane do skupu?

Mleko surowe, oddawane do skupu, zgodnie z polskimi normami, musi pochodzić od krów z gospodarstw, w których nie stwierdzono gruźlicy, brucelozy oraz innych chorób zakaźnych. Krowy muszą być w dobrym stanie, bez widocznych objawów chorobowych, takich jak:

  • wyciek z narządów rodnych,
  • biegunka z gorączką,
  • zapalenie wymienia.

Ponadto mleko musi posiadać właściwe cechy organoleptyczne i musi być pozbawiane substancji szkodliwych dla zdrowia ludzi, oraz antybiotyków. Zgodnie z obowiązującymi przepisami mleko nie może zawierać w jednym mililitrze więcej niż 100 000 drobnoustrojów i więcej niż 400 000 komórek somatycznych. Nie wolno rozcieńczać go wodą ani przegrzewać. Jeśli jest odbierane codziennie, trzeba je schładzać do temperatury 8 stopni C lub niżej, jeśli co kilka dni do temperatury 6 stopni C lub niższej. Ze względu na surowe restrykcje, związane z wykryciem obecności w mleku zakazanych antybiotyków, warto przeprowadzać specjalne testy do mleka. Na czym polegają?

Czym są BALLYA JUST TESTY ?

Warto uświadomić sobie, że w przypadku wykrycia w mleku śladów farmaceutyków rolnikom grożą wysokie kary finansowe lub zakaz dostarczania mleka do skupu przez określony czas. Dlatego, jeśli podawanie antybiotyków jest konieczne, należy przestrzegać określonego czasu karencji, po którym można oddać mleko do skupu. Ponadto trzeba bardzo dokładnie płukać dojarki, gdyż na nich także znaleźć się mogą antybiotyki, zanieczyszczające mleko.

Aby mieć pewność, że oddawane do skupu mleko spełnia restrykcyjne normy, warto przeprowadzić oferowany przez nas BALLYA JUST TESTYwykrywające antybiotyki z grupy betalaktamowej oraz tetracykliny. Test zanurza się w badanej próbie mleka, a następnie poddaje go dziesięciominutowej inkubacji. Wynik można łatwo sprawdzić na elektronicznym czytniku. Oprócz profesjonalnych testów do badania mleka oferujemy także urządzenia do ich inkubacji, posiadające osiem stanowisk z oddzielnymi czterema timerami. W ten sposób jednocześnie przeprowadzisz badanie kilku próbek.

Aby zatem być pewnym, że oddawane przez ciebie do skupu mleko spełnia wyśrubowane normy, zaopatrz się w oferowane przez nas testy!

Najważniejsze etapy produkcji mleka

Najważniejsze etapy produkcji mleka

Mleko musi spełniać wszystkie normy dotyczące jakości. Większość osób kupując je w sklepie, nie zdaje sobie sprawy z tego jak wygląda proces produkcji. W pierwszej kolejności krowy są dojone za pomocą dojarek elektrycznych lub ręcznie, ale ich mleko nie może trafić...

Jak badać mleko we własnym zakresie?

Jak badać mleko we własnym zakresie?

Czy warto badać mleko na własną rękę? Próbki surowego mleka mogą zostać zbadane przez wyspecjalizowane laboratoria lub przez specjalistów z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Hodowcy, którym zależy na optymalizacji produkcji mogą również dokonywać...

Analizatory do mleka. Czym są I jak działają?

Analizatory do mleka. Czym są I jak działają?

Analizatory mleka do badania składu i wykrywania antybiotyków Analizatory mleka służą do wykonywania analiz jakościowych i badań przesiewowych w zakresie kilku kluczowych parametrów. Analizatory do mleka dzielą się na kilka rodzajów. Pierwsza grupa urządzeń...