Najważniejsze etapy produkcji mleka

Mleko musi spełniać wszystkie normy dotyczące jakości. Większość osób kupując je w sklepie, nie zdaje sobie sprawy z tego jak wygląda proces produkcji. W pierwszej kolejności krowy są dojone za pomocą dojarek elektrycznych lub ręcznie, ale ich mleko nie może trafić bezpośrednio do butelek. Mleko z gospodarstwa jest przetransportowywane do mleczarni, gdzie zostaje przebadane oraz sprawdzone pod względem jakości.

Mleko trafia do mleczarni, gdzie jest klasyfikowane

Z każdej partii mleka, które jest dostarczane do mleczarni, zostaje pobrana próbka. Pełna ocena surowca określa jego ogólną liczbę bakterii, zawartość wody, liczbę komórek somatycznych, obecność antybiotyków i substancji hamujących. Przede wszystkim musi odpowiadać kryteriom polskiej normy na mleko surowe do skupu.

Pomiar ilości oraz przechowanie mleka

W każdej partii mleka, przyjmowanej do zakładu mleczarskiego musi zostać wykonany pomiar ilości za pomocą przepływomierzy oraz tankowagi. Przechowuje się je w temperaturze nie wyższej niż 10°C (najlepiej 4°C), do czasu obróbki. Czas przechowania nie może przekraczać dwudziestu czterech godzin.

Odgazowywanie i oczyszczanie

Powietrze rozpuszczone stanowi od sześciu do dziesięciu procent objętości mleka surowego. Z tego względu przeprowadza się odgazowywanie, za pomocą specjalnych układów w podciśnieniu. Ponadto mleko jest mechanicznie oczyszczane, dzięki wirówkom, które są używane również do odtłuszczania i normalizacji mleka.

Szczepienie mleka

Szczepienie, czyli inaczej bioprotekcja mleka polega na dodawaniu do przetworów mlecznych odpowiednio wyselekcjonowanych kultur bakterii, które mają pozytywny wpływ na smak i wygląd gotowego mleka, a także serów i jogurtów. Ponadto zatrzymują rozwój bakterii szkodliwych dla zdrowia człowieka oraz umożliwiają nadanie mu właściwości prozdrowotnych. Odpowiednio zaszczepione mleko wspiera poprawne funkcjonowanie flory bakteryjnej w żołądku i wzmacnia odporność.

Normalizacja zawartości tłuszczu oraz obróbka cieplna

Standaryzacja zawartości tłuszczu to zmieszanie odpowiednich ilości mleka odtłuszczonego z pełnym lub ze śmietanką. Jej celem jest otrzymanie mleka o zawartości tłuszczu, zgodnej z założeniami produkcyjnymi. Obróbka cieplna redukuje liczbę drobnoustrojów chorobotwórczych i saprofitycznych do bezpiecznego poziomu, zatwierdzonego przez wymogi. Powoduje również, że jest dłużej zdatne do spożycia.

Jak badać mleko we własnym zakresie?

Jak badać mleko we własnym zakresie?

Czy warto badać mleko na własną rękę? Próbki surowego mleka mogą zostać zbadane przez wyspecjalizowane laboratoria lub przez specjalistów z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Hodowcy, którym zależy na optymalizacji produkcji mogą również dokonywać...

Analizatory do mleka. Czym są I jak działają?

Analizatory do mleka. Czym są I jak działają?

Analizatory mleka do badania składu i wykrywania antybiotyków Analizatory mleka służą do wykonywania analiz jakościowych i badań przesiewowych w zakresie kilku kluczowych parametrów. Analizatory do mleka dzielą się na kilka rodzajów. Pierwsza grupa urządzeń...

Kultury bakterii w twarogu

Kultury bakterii w twarogu

Twaróg należy do najzdrowszych przetworów mlecznych. Choć ma stosunkowo niską zawartość wapnia, jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, witamin A, D oraz B12, a także cynku i potasu. Aby uzyskać ten wartościowy produkt, potrzeba dobrej jakości mleka i...