Czym leczyć krowę?

Na mastitis, czyli schorzenie gruczołu mlekowego co roku choruje około 20-50% krów w Polsce. Wiele mówi się o tym, że w walce ze schorzeniem najskuteczniejszy jest antybiotyk. Jednak jeśli dostanie się on do mleka, a mleko to trafi do zakładu mleczarskiego, właściciel krowy może ponieść poważne konsekwencje. Jak więc prawidłowo leczyć krowy?

Zapalenie wymienia

Zapalenie wymienia łatwo zdiagnozować. Chore zwierzęta mają podwyższoną temperaturę, a ich wymiona są obolałe, obrzęknięte i zaczerwienione. Doświadczony hodowca zauważy też zmiany w mleku, a dokładnie w jego barwie i składzie. Co powoduje mastitis? Przyczyną choroby są zazwyczaj drobnoustroje patogenne, takie jak bakterie, mikoplazmy, grzyby, wirusy i glony. Ważne jest określenie, czy to drobnoustroje zakaźne, czy środowiskowe. Warto przyjrzeć się dokładnie praktykowanej higienie poudojowej, warunkom utrzymania krów, mikroklimatowi w miejscu ich pobytu, żywieniu oraz schorzeniom metabolicznym w całym stadzie. Dzięki temu można zająć się dokładniejszą profilaktyką. W zaawansowanym stadium schorzenia często konieczne jest podawanie antybiotyku.

Antybiotyki w mleku

Antybiotyki można łatwo wykryć specjalnymi testami do mleka. W jaki sposób mogą one się znaleźć w mleku dostarczanym do mleczarni? Dzieje się tak z kilku powodów. Często właściciel krów nie przestrzega zaleconego przez weterynarza okresu karencji danego leku lub po prostu nieumiejętnie wylicza go sam. Zdarza się też, że właściciele krów sami decydują o zastosowaniu danego środka farmakologicznego wobec swoich zwierząt, nie konsultując tego z lekarzem weterynarii. Antybiotyki w mleku mogą znaleźć się też wtedy, gdy osoba zajmująca się dojeniem niedokładnie wypłucze urządzenia udojowe po tym, jak zastosowane na nich były środki dezynfekujące. Czasami właściciele stada osobiście decydują się dodawać do mleka środki hamujące wzrost bakterii. Jeśli laboratorium w zakładzie mleczarskim wykryje obecność antybiotyku w mleku, jego dostawca może liczyć się z kontrolą pracownika Powiatowego Inspektoratu Weterynarii, obejmującą poszczególne gatunki zwierząt w gospodarstwie, ślady po implantach i iniekcjach, sprawdzenie dokumentacji weterynaryjnej i zootechnicznej oraz pobranie próbek od grupy zwierząt. Jeśli podczas kontroli również zostaną wykryte środki farmakologiczne, odbiór mleka zostanie wstrzymany aż do odwołania.

Najważniejsze etapy produkcji mleka

Najważniejsze etapy produkcji mleka

Mleko musi spełniać wszystkie normy dotyczące jakości. Większość osób kupując je w sklepie, nie zdaje sobie sprawy z tego jak wygląda proces produkcji. W pierwszej kolejności krowy są dojone za pomocą dojarek elektrycznych lub ręcznie, ale ich mleko nie może trafić...

Jak badać mleko we własnym zakresie?

Jak badać mleko we własnym zakresie?

Czy warto badać mleko na własną rękę? Próbki surowego mleka mogą zostać zbadane przez wyspecjalizowane laboratoria lub przez specjalistów z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Hodowcy, którym zależy na optymalizacji produkcji mogą również dokonywać...

Analizatory do mleka. Czym są I jak działają?

Analizatory do mleka. Czym są I jak działają?

Analizatory mleka do badania składu i wykrywania antybiotyków Analizatory mleka służą do wykonywania analiz jakościowych i badań przesiewowych w zakresie kilku kluczowych parametrów. Analizatory do mleka dzielą się na kilka rodzajów. Pierwsza grupa urządzeń...